Pazar, Nisan 08, 2012

Teknemin Boyu Ne Olmalıydı ?


Tek kelimeyle, teknenin boyu bütçeye göre olmalıdır. Diğer teknik konular hep daha sonra gelir.

Boy: 10-15 m sınıfındaki teknelerde her bir metrelik fazlalık, deplasmanına 1,5 oranında yansıdığından kullanılan ekipmanlar da haliyle büyüyecek, daha ağırlaşan tekneyi yürütebilecek arma da doğal olarak büyüyen deplasman oranında daha büyük olacaktır.

Mevcut yelkenlim 12 m boyundaydı ve ben bunda hevesimi almıştım. Birçok tekne sahibinin başına gelen "tekneyi büyütme" aşamasına en sonunda geldiğimi düşündüm. Eh, bütçem de o günlerde uygun görünüyordu, işlerim de iyi gidiyordu doğrusu. Bu nedenle; içinde sürekli yaşayacağımı da düşünerek biraz daha büyük ve daha konforlu bir tekne hayali kurabilirdim.

Önce kabaca bir dış klasik yat konturu çizerek ve bu hayali teknenin baş kısmından başlayarak ne kadar uzunluğa ihtiyacim olduğunu çıkardım. Bu arada elime metreyi almış, mevcut teknemde sağı-solu ölçmeye, notlar almaya başlamıştım. Zincirlik için 150 cm, yeken bölmesi için 100 cm, ön kamara yatak+boşluk için 260 cm, salondaki boyuna yatak ve oturma için 200 cm, makina dairesi için 200 cm, dış kokpitteki uzunlamasına yatak-dümen arkasındaki oturma için 250 cm, altta kıç yatak odası için 300 cm ve denize girme platformu için 60-70 cm... derken istediğim tekne boyunun 15 m dolayında olması gerektiğini anladım. Tabii ki bu tercihler kişiden kişiye göre değişir, ama bu boy bence önce Akdeniz, ve daha sonra dünya seyahatinde bir ailenin yaşayayabileceği konforlu alanların, tekne süratinin, marina kiralarının ve teknenin kendi maliyetinin optimum noktada buluştuğu iyi bir boydur. Öte yandan fazla elektrikli ya da hidrolik güç kullanmadan vinç veya furling çalıştırabilmek için maximum tekne ölçüsüdür. Finansman durumum da gözönüne alındığında, yeni teknemin boyu 15 m olmalıydı.
Tekne genişliği (BEAM) ise, tamamen kullanım amacınıza göre belirlenen tekne gövde süratiyle ilgilidir. Amacınız yarışmaksa ve gövde sürati çok önemliyse genişlik az tutulmalı - tabii ki teknenin stabilite hesapları gözardı edilmeden; amaç gezmek ve iç mekanda  daha geniş, büyük hacimler elde edebilmek için genişletilmelidir.

Daha sonra proje çizimi aşamasında kıçta yapmayı düşündüğüm motorsiklet garajı nedeniyle 80 cm daha ilave ettik ve teknemin gövde boyu 15 m 80 cm oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder