Perşembe, Mart 03, 2016

Tanklar

2010 yılının sonunda Melody II'nin gövdesi hızla bitmiş, sıra işin ilerlemesini engelleyen birkaç konudan biri olan tankların imalatı ve yerlerine yerleştirilmesi aşamasına gelmişti. Tanklar imal edilip montajı yapılmadan, üzerinde yeralan farşlar, dolaplar ve diğer ekipmanlar yerine konamıyordu.

Melody II Tank Yerleşim Planı
Melody II'de şu tankların yapılması planlanlanmıştı :

-- Baş tarafta mutfak, wc, duş olduğundan Gri Su Tankı, (220 Litre)
-- Baş tarafta wc olduğundan dolayı Siyah Su Tankı, (220 Litre)
-- Orta kısımda mutfağın altına gelen yerde Temiz Su Tankları, (500 ve 635 = 1135 Litre)
-- Mutfakta, alt dolabın iyi ulaşılamayan dirsek yaptığı yerde İçme Suyu Tankı, (85 litre)
-- Makine dairesinin hemen arkasında Yakıt Tankları, (370 + 290 = 660 Litre)
-- Kıç tarafta banyo ve çamaşır makinesi olduğu için Gri Su Tankı, (150 Litre)
-- Kıç tarafta wc olduğu için Siyah Su Tankı (150 Litre)

Tanklar tekne içinde konumlanırken mümkün olduğunca merkezde yeralması, ağırlık merkezini en alt düzeyde tutması ve yatay şekilde yapılması kriterleri göz önüne alındı.

Diğer önemli bir konu, temiz su ve yakıt tankları iki parça halinde omurganın iki tarafına simetrik olarak yerleştirip aralarında vanalı bypass borularıyla bağlandı, bunun nedeni bir tarafın önce biterek (veya dolarak) teknenin iskele ya da sancak tarafına yatmasının önüne geçilecekti.

Aynı bypass bağlantıları gri ve pis su tankları arasında da var, zaman zaman aradaki vanayı açarak iki tankının hacminin aynı anda kullanılması gerekebiliyor.

Sancaktaki tankların havalık borularının ağızları iskeleden, iskeledeki tankların havalık boruları da sancaktan verildi ve uçlarına olabilecek en üst noktada sifon ve koku filtresi kondu.  

Melody II Tank yerleşim planı - yakından
İlk başlarda tankları paslanmaz çelikten yapmayı düşünmeme rağmen, gerek çevrede gördüğüm eski ve ya çıkma tankların kötü durumu, gerekse okuduklarım ve fiyat konusu beni paslanmaz yerine plastik malzemeden (Poli Etilen veya kısaca PE) tank yapma fikrine götürdü, mekanik işleri yürüten Vela Yat'ın sahibi olan Yavuz Köse'nin de "daha iyi olur" önerisiyle tankları PE olarak 2011 Aralık'ta sipariş ettim.

Tank montajı yapılırken - kıç taraftaki mazot ve pis su tankları
Siyah, Gri Su tankları ile Yakıt tankları siyah renkli PE'den, Temiz Su ve İçme Suyu tankları da beyaz PE'den yapıldı. PE kullanma kararımın doğru olduğunu daha sonra zaman içindeki kullanımda da anlayacaktım.

Temiz Su Tankları
Şubat 2011 de tanklar getirilip yerine monte edildi. O sırada Moskova'da olduğum için montaj esnasında bulunamadım, ancak montajdan önce tank altlarına tankların posta eğrilerine düzgün oturabilmesi için ilave ahşap dolgu parçaları yapıldığını, ve bunların üzerine ince lastik konulduğunu biliyorum.

İskele tarafı temiz su tankı
Temiz su tankı metal etiketi
Gri su tankı - yanda görülen: otopilotun elektrik motoru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder